Selecteer een pagina

Wat doet suiker met je tanden?

Iedereen weet dat suiker niet goed voor je tanden is. Dat komt omdat suiker in je mond wordt omgezet in zuur, dat het tandglazuur kan beschadigen. Het glazuur om de tanden heeft een beschermende werking. Zuur tast het tandglazuur aan, waardoor het dunner wordt. Hierdoor krijg je sneller gaatjes en worden je tanden kwetsbaarder of kunnen ze verkleuren. Gelukkig kan tandglazuur zich herstellen als het daar voldoende tijd voor krijgt. Laat daarom minimaal 2 uren tussen je eetmomenten zitten.

Suiker tast tandglazuur aan

Suikers zitten niet alleen in snoep, koekjes en ijs. Ook fruit bevat vanuit zichzelf suiker, die dezelfde uitwerking heeft op het tandglazuur. Daarom is het beter om per dag niet meer dan 2 stuks fruit te eten, zeker als het gaat om citrusvruchten. Door teveel suikers te eten, wordt het tandglazuur ernstig aangetast. Dat kan leiden tot gaatjes en tanderosie, waarbij het glazuur steeds dunner wordt. Tanderosie veroorzaakt gevoelige tanden. Ook kun je vlekjes op je tanden krijgen.

Zorg goed voor je gebit

Als je last hebt van tanderosie is het extra belangrijk goed voor je tanden en kiezen te zorgen. Eet daarom niet of nauwelijks voedingsmiddelen met veel suikers of zuren. Helaas kun je je tanden niet laten bleken als je last hebt van tanderosie. Ook als je vaak last van gaatjes hebt, is het beter geen bleekbehandeling te ondergaan. Is je gebit helemaal gezond en wil je graag wittere tanden? Dan is een bleekbehandeling 100% veilig en effectief.