Selecteer een pagina

Wat doet frisdrank met je tanden?

Frisdrank is heerlijk als je dorst hebt. Het wordt dan ook massaal gedronken. Helaas heeft zo’n drankje een schadelijk effect op onze tanden. Frisdranken bevatten namelijk veel suiker, dat de glazuurlaag kan aantasten. Daarnaast zitten er ook zuren in frisdrank. Ook die tasten het tandglazuur aan. Het glazuur kan er zelfs door oplossen. Dat noemen we tanderosie. Door het verdwijnen van de beschermende glazuurlaag worden de tanden broos. Ook worden ze gevoelig.

Zuur is schadelijk

De zuren in frisdrank en sap proef je vaak niet. Dat komt omdat de zoete smaak overheersend is. Maar wist je dat cola bijna dezelfde zuurgraad heeft dan een citroen? Niet alle frisdranken bevatten dezelfde zuren. Sommige zuren blijven langer actief in je mond dan andere. Daardoor tasten zij je tanden sneller aan. Frisdranken en sappen zijn schadelijk voor je gebit. Drink ze dus met mate. Je kunt het beste kiezen voor thee, koffie of water.

Voorkom schade aan je tanden

Light frisdrank is net zo schadelijk als normale frisdrank. Ook light frisdrank bevat zuren. Om schade aan je tandglazuur te voorkomen, kun je frisdrank het beste met een rietje drinken. Laat de drank niet door je hele mond gaan, maar drink het direct op. Wacht daarna een poosje met tanden poetsen. Het is belangrijk om je tanden twee keer per dag te poetsen met fluoridetandpasta. Die zorgt voor een sterker tandglazuur, waardoor je minder snel gaatjes krijgt.