Selecteer een pagina

Waarmee poetsen mensen vroeger hun tanden?

De allereerste tandenborstel was een takje van een boom of plant. Deze primitieve vorm van tanden poetsen werd opgevolgd door poetsen met zout. Dat werd met de vingers over het gebit gewreven. Pas later werd het tandpoeder uitgevonden en tenslotte tandpasta. De Egyptenaren waren de eersten, die tandpoeder gebruikten. Hiermee schuurden ze hun gebit. Het poeder was gemaakt van gemalen botjes, as of gebroken eierschalen. 

Poetsen met tandpoeder

De Grieken en Romeinen gebruikten ook tandpoeder. Zij maakten het echter van houtskool en vermalen boombast. Daarnaast voegden ze kruiden toe, die een slechte adem tegengingen. Tot en met de 18e eeuw werd er tandpoeder gebruikt. Dit bevatte geen werkzame stoffen. In Engeland poetste men zelfs met een mengsel van porselein en aarde. Pas in de 19e eeuw werd in Amerika de tandpasta uitgevonden. De eerste tandpasta was gemaakt van glycerine en zeep. Het werd met een stokje op de tanden aangebracht. 

De uitvinding van tandpasta

De eerste echte tandpasta ontstond in 1850 in Engeland. Het bevatte een mengsel van zeep en kalk. Al snel werd het in tubes geleverd. Halverwege de vorige eeuw werd er ook fluoride bij gedaan. Hierdoor wordt het tandglazuur versterkt en voorkom je gaatjes. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem. Tanden poetsen hoort bij de dagelijkse verzorging. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een fluoridetandpasta. Laat je gebit daarnaast regelmatig controleren bij de tandarts. Zo houd je je tanden en kiezen in topconditie.