Selecteer een pagina

Is tandpasta goed of slecht voor je tanden?

Om je tanden te poetsen, gebruik je tandpasta. Er zijn tientallen verschillende soorten verkrijgbaar. Maar wat doet tandpasta eigenlijk? In de eerste plaats maakt tandpasta je tanden schoon. De minuscule korreltjes maken je tanden glad. Daarmee voorkom je tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën, die een kleverige laag op je tanden vormen. Door tandplak heb je meer kans op gaatjes. Door goed te poetsen met tandpasta kunnen deze bacteriën niet aan het tandglazuur hechten.

Veel soorten tandpasta

In tandpasta zit fluoride. Fluoride maakt het glazuur van de tanden en kiezen sterker. Zo ontstaan er minder snel gaatjes of ontstekingen. Bovendien smaken de meeste tandpasta’s naar pepermunt, waardoor je een frisse adem krijgt. Er zijn specifieke tandpasta’s voor kinderen, voor gevoelige tanden en tandsteen. Ook is er whitening tandpasta verkrijgbaar om je tanden witter te maken. Helaas heeft deze vaak te weinig effect. Een bleekbehandeling is daarom een betere keuze.

Is fluoride gevaarlijk?

Een hoge dosis fluoride kan gevaarlijk zijn voor je lichaam. Toch kun je veilig tandpasta gebruiken. Je slikt het namelijk niet door. En mocht je toch wat tandpasta binnenkrijgen, is de hoeveelheid fluoride zo laag, dat het niet schadelijk is. Bij kinderen onder de vijf jaar is teveel fluoride juist schadelijk voor de tanden. Daarom poetsen zij met kindertandpasta. Die bevat minder fluoride dan gewone tandpasta.