Selecteer een pagina

Geschiedenis van het gebit

Door de eeuwen heen is er veel aan het gebit gedaan. Al voor de jaartelling werden tanden met een gouddraadje aan elkaar verbonden. Ook kronen en bruggen kwamen in die tijd voor. In de tijd van de Grieken en Romeinen werd er veel aan tandheelkunde gedaan. Geschriften uit die tijd vertellen over gebitsbehandelingen en ziekten van de mond. Toen de microscoop werd uitgevonden, kon het tandplak nauwkeurig bekeken worden. Dit gaf veel nieuwe inzichten aan de tandheelkundige wetenschap.

Steeds meer mondzorg

Het verzorgen van het gebit kreeg steeds meer aandacht. Stokjes en poeders werden vervangen door nieuwe materialen. De eerste tandenborstels verschenen in de 18e eeuw. Ze waren gemaakt van varkenshaar. Een tijdje later werd de eerste echte tandpasta uitgevonden. Tandartsen voerden steeds meer behandelingen uit. De plaatselijke verdoving werd gegeven met cocaïne. Behandelingen waren duur. Daarom konden gewone burgers ze meestal niet betalen. Ze waren daarom gedwongen steeds meer tanden en kiezen te laten trekken. 

Moderne tandheelkunde

Na de Tweede Wereldoorlog werd er fluoride in de tandpasta gedaan. Dat voorkomt gaatjes en maakt het tandglazuur sterker. De tandheelkunde richt zich tegenwoordig niet alleen op het verhelpen van problemen. Preventie en cosmetische behandelingen krijgen ook veel aandacht. Zo worden gebitsproblemen voorkomen en wordt er gewerkt aan mooie, witte tanden. Zo kan de tandarts een bleekbehandeling uitvoeren met peroxide. Liever geen peroxide in je mond? Laat je tanden dan bleken bij Witgebit met een 100% veilige non-peroxide gel.