Geschiedenis van het gebit
De geschiedenis van het gebit : Door de eeuwen heen is er veel aan het gebit gedaan. Al voor de jaartelling werden tanden met een gouddraadje aan elkaar verbonden. Ook kronen en bruggen kwamen in die tijd voor. In de tijd van de Grieken en Romeinen werd er veel aan tandheelkunde gedaan. Geschriften uit die tijd vertellen over gebitsbehandelingen en ziekten van de mond. Toen de microscoop werd uitgevonden, kon het tandplak nauwkeurig bekeken worden. Dit gaf veel nieuwe inzichten aan de tandheelkundige wetenschap.
Waarmee poetsten mensen vroeger hun tanden?
De allereerste tandenborstel was een takje van een boom of plant. Deze primitieve vorm van tanden poetsen werd opgevolgd door poetsen met zout. Dat werd met de vingers over het gebit gewreven. Pas later werd het tandpoeder uitgevonden en tenslotte tandpasta. De Egyptenaren waren de eersten, die tandpoeder gebruikten. Hiermee schuurden ze hun gebit. Het poeder was gemaakt van gemalen botjes, as of gebroken eierschalen.
Poetsen met tandpoeder
De Grieken en Romeinen gebruikten ook tandpoeder. Zij maakten het echter van houtskool en vermalen boombast. Daarnaast voegden ze kruiden toe, die een slechte adem tegengingen. Tot en met de 18e eeuw werd er tandpoeder gebruikt. Dit bevatte geen werkzame stoffen. In Engeland poetste men zelfs met een mengsel van porselein en aarde. Pas in de 19e eeuw werd in Amerika de tandpasta uitgevonden. De eerste tandpasta was gemaakt van glycerine en zeep. Het werd met een stokje op de tanden aangebracht.
Steeds meer mondzorg
Het verzorgen van het gebit kreeg steeds meer aandacht. Stokjes en poeders werden vervangen door nieuwe materialen. De eerste tandenborstels verschenen in de 18e eeuw. Ze waren gemaakt van varkenshaar. Een tijdje later werd de eerste echte tandpasta uitgevonden. Tandartsen voerden steeds meer behandelingen uit. De plaatselijke verdoving werd gegeven met cocaïne. Behandelingen waren duur. Daarom konden gewone burgers ze meestal niet betalen. Ze waren daarom gedwongen steeds meer tanden en kiezen te laten trekken.
De uitvinding van tandpasta
De eerste echte tandpasta ontstond in 1850 in Engeland. Het bevatte een mengsel van zeep en kalk. Al snel werd het in tubes geleverd. Halverwege de vorige eeuw werd er ook fluoride bij gedaan. Hierdoor wordt het tandglazuur versterkt en voorkom je gaatjes. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem. Tanden poetsen hoort bij de dagelijkse verzorging. Poets je tanden minimaal twee keer per dag met een fluoridetandpasta. Laat je gebit daarnaast regelmatig controleren bij de tandarts. Zo houd je je tanden en kiezen in topconditie.
Moderne tandheelkunde
Na de Tweede Wereldoorlog werd er fluoride in de tandpasta gedaan. Dat voorkomt gaatjes en maakt het tandglazuur sterker. De tandheelkunde richt zich tegenwoordig niet alleen op het verhelpen van problemen. Preventie en cosmetische behandelingen krijgen ook veel aandacht. Zo worden gebitsproblemen voorkomen en wordt er gewerkt aan mooie, witte tanden. Zo kan de tandarts een bleekbehandeling uitvoeren met peroxide. Liever geen peroxide in je mond? Laat dan je tanden bleken bij Witgebit met een 100% veilige non-peroxide gel.