Selecteer een pagina

Wat doet alcohol met je tanden?

Het drinken van alcohol kan een droog gevoel in je mond veroorzaken. En dat klopt. Alcohol zorgt namelijk voor een afname van de speekselproductie. Onvoldoende speeksel kan gebitsproblemen veroorzaken. Het speeksel bevat namelijk stoffen die tanderosie en schimmels tegengaan. Als je regelmatig alcohol drinkt, heeft dat invloed op de speekselproductie. Je zult eerder last krijgen van droge lippen of een droog en strak gevoel in je mond. 

Te weinig speeksel

Als de speekselproductie teveel afneemt, kunnen er problemen aan het gebit ontstaan. Door het verdwijnen van de beschermende werking van het speeksel, krijg je sneller last van tanderosie. Hierbij is het tandglazuur dun geworden, zodat je tanden gevoelig zijn en vlekjes kunnen vertonen. Ook ontstekingen aan het tandvlees kunnen een teken zijn van een te lage speekselproductie. Gebitsproblemen kunnen ook hun weerslag hebben op de rest van het lichaam.

Een drankje op zijn tijd

Ook de zuurgraad van alcohol heeft een negatieve uitwerking op het gebit. Deze zorgt namelijk voor aantasting van het tandglazuur. Hierdoor zijn de tanden minder goed beschermt tegen gaatjes en tanderosie. Door deze aantasting kunnen de tanden gaan verkleuren of ontstaan er andere klachten. Ga daarom bij pijn of andere klachten altijd even naar de tandarts. Natuurlijk is het helemaal niet erg om op zijn tijd van een drankje te genieten. Een biertje heeft daarbij voorkeur vanwege de laagste zuurgraad.